sobota, 14 czerwca 2014

Uliczne wędrówki po Stambule

Stambuł - marzec 2014

To trochę inny post bo trudno przyznawać widelce dość prostemu jedzeniu :) ale uliczne jedzenie w Stambule to specjalna atrakcja.

Balik Ekmek
Zacznę od najbardziej zwykłego czyli Balik Ekmek - bułka z rybą z grilla. Znakomita przekąska - świeża, skwiercząca ryba w stylu makreli (ale bez ości), sałata, jak ktoś lubi cebula i bułka. W tej chwili koło 6 lirów.
(zdjęcie z serwisu trailofasia.com - ja po ciemku nie dałem rady zrobić)

Niestety wybór jest coraz bardziej ograniczony - ja kupuję w trzech miejscach - przy wejściu do metra Osmanbey od strony Pangalti, na bazarze Besiktas i oczywiście przy moście Galata po drodze do promów na Karakoy-skręcamy w lewo idąc od strony Galata - jest tam zwykle kilku sprzedawców.  To moja ulubiona przekąska jeśli zapowiada się późna kolacja - albo zamiast niej.

Kokorec
To w Turcji przekąska w ramach nocnego picia - bułka z grilowanymi flakami baranimi.  Zwykle doprawione tak na ostro, że właściwie nie czuć smaku.  Można je rozpoznać po tym, że rożna z nawinietym mięsem ustawione są poziomo, a nie w pionie jak w Dornerze.
W swoim pospolitym wydaniu to nie jest moje ulubione danie, ale na bazarze Besiktas jest jedno, czy dwa miejsca gdzie serwują Kokorec na talerzu i można ograniczyć przyprawy, by dało się wyczuć świeżo grilowany smak flaczków. Wtedy niezła przekąska, obowiązkowo popita ajranem.  Warto spróbować, choć trudno się zakochać.

Burek na śniadanie
No nie pies, ale znane na całych Bałkanach danie z ciasta francuskiego wypełnionego serem (peynir boregi), mięsem (et boregi), lub masą ziemniaczaną (patates). Ja najbardziej lubię z serem. Z reguły są przewidywalnie znakomite. Burek z gorącą herbatą na śniadanie w burekowni (napis su boregi - ale po prostu widać) gdzie siada się na małym krzesełku - bardzo pożywny początek dnia - za 5 lirów z herbatą.

Na zdjęciu mięsny jedzony na Zafer Sokak (pyszny). Wadą mięsnych bywa mocne przyprawienie cebulą.

Bardzo lubię też burek serwowany w "mleczarni" obok Sakip Sabanci Museum - wziąć na wynos, usiąść na ławeczce nad Bosforem i patrzeć się na przepływające statki :). Te mięsne burek właśnie są zbyt cebulowe, ale z serem pyszny.

Nieco bardziej odważnie - Içli Kofte
Ciepłego jedzenia w budkach jest pełno, ale znaleźć naprawdę dobre nie jest łatwo, a już icli kofte jest w ogóle rzadkim zjawiskiem. To prawdziwe dwa w jednym - mięso zapakowane w ciasto z bulguru i usmażone na głębokim tłuszczu.


Te bardzo dobre - świetnie przyprawione mięso, ciasto chrupkie, nie czuć tłuszczu można dostać na straganie przy Istikal 112, prawie naprzeciwko Liceum Galata.

Delicje po 5 lirów za sztukę. Dwa wystarczą na obiad :)

I prawdziwa przygoda - barani łeb


To zdecydowałem się jednak przyznać widelec:
Co: gril przed sklepikiem mięsnym
Gdzie: Na Sahne Sokak po prawej stronie idąc od Istikal, jeszcze przed Dudu Odolari
Co: barani łeb pieczony za ok 20 lirów

Przed tym niepozornym sklepikiem w wąskiej alejce reklamowanej jako Balik Pazari od strony Istikal po 12 pojawia się starszy pan a z nim w wózku za szkłem kilka pieczonych baranich łbów.

Zamawia się na wynos. Pan sprawnymi ruchami tasaka i noża oporząda mięsko

Dostajemy aluminiową rynienkę wypełnioną przysmakami: ozorek (obdarty ze skóry), policzki, móżdżek itd posypane przyprawami.


Do tego obowiązkowo simit

 i ajran, lub herbata, namilej smakują w póki co obronionym przed zakusami władz Gebze Park

A na zakończenie - ryż z ciecierzycą
To też klasyka turecka, bardzo trudno znaleźć, ja spróbowałem tylko dzięki temu, że koleżanka z biura podwiozła mnie na rondko z którego zawraca się na Maslak z Buyukerde Cd (przelotówki na Sariye), obok stacja Shell i dealer Hondy.  Tam przy tunelu stoi czerwony wózek przy którym kłębi się tłumek.  Za 5 lirów serwują na wynos porcję ryżu z ciecierzycą i gotowanym kurczakiem (zresztą na rosole z tego kurczaka gotowany jest ryż). Fantastyczny obiad.
Warto wypatrywać na mieście czy gdzieś nie zobaczymy wózka z ryżem i żółtymi kulkami ciecierzycy.  Choć ponoć ten na Maslaku jest najlepszy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz