środa, 18 lutego 2015

Hong Kong - kuchnia kantońska rządzi

Co? Kurczak cytrynowy
Gdzie? Małe okienko za Temple Street market, Hong Kong
Jak? Kurczak 8/10, reszta 6/10 ;)
Za ile? 27HKD (13zł)

Idąc w okolicy Temple Street, kolejna ulica ma bazar owocowy, a na poprzecznych mamy małe knajpki z typowymi daniami z HK - pieczona wieprzowina z chrupki skórą, kurczaki i kaczki pieczone w sosie sojowym itd. Większość była pełna ale wcisnęliśmy się do jednej i tam zaskoczyli mnie lemon chicken. Zwykle nie jadam kurczaka, ale jako że Jasiek brał wieprzowinę to miałem plan B i dałem się namówić obsłudze.  I nie żałuję.  Wieprzowina miała pyszną chrupką skórę, ale sama taka sobie, a kurczak poezja.

Nie wiem jak oni to osiągnęli.  Ten smak cytrynowo-słony,  ale nie dominujący,  skórka delikatna, mięso soczyste.  Super. Szkoda tylko, że nie udało mi się dostać do tego warzyw, np brokułów liściastych z czosnkiem ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz