piątek, 8 maja 2015

Nigeryjskie przysmaki

Co? Mięso ze ślimaka, koźlina i plantan
Gdzie? Kilimanjaro, Victora Island, Lagos
Jak?  7/10
Za ile? 1500 Niara (ok $7) za danie

Wracałem głodny ze spotkania z klientem i pora lunchu się kończyła. Jako, że trasa do biura wiodła obok Kilimanjaro - takiego lokalnego fastfoodu, poprosiłem o zatrzymanie się. Wnętrze nie szokuje higieną, dania widać i pokazuje się palcem bo czasem nie wiadomo co to jest.

Ja na przykład myślałem, że zamawiam grzyby, w pierwszej chwili smakowało to jak nereczki, a na rachunku widniało jako ślimak. Było dobre.
Dość zwarta konsystencja, lekko gumkowata, o mocno mięsnym smaku. Do tego słodycz plantana, miękkiego, ale o chrupkiej skórce bardzo dobrze pasowała. Koźlina też była dobra, długo duszona, jakby lekko słodkawe mięso, poprzerastane przyjemnie rozpadającymi się chrząstkami.

Moim zdaniem dobra opcja na lunch.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz